Mini quiches met spinazie en feta

door Saskia

Details

Aantal personen

2

Totale tijd

20 + 35 minuten

Gang

Lunch

Origineel

Rutger bakt

Het nieuwe jaar begin ik met een vegetarische week. Een van mijn voornemens voor 2021 is minder vlees en vis te eten. Ik merk dat ik bij het bedenken van recepten snel aan deze ingrediënten denk, terwijl er zo veel lekkere vegetarische gerechten zijn.

Deze quiches maak ik voor de lunch. Ik had nog wat bladerdeeg in de vriezer liggen en op dit maar eens op te maken, ben op zoek gegaan naar een recept voor een vega quiche. Deze van Rutger Bakt bevat niet al te veel ingrediënten. Voor een extra smaakboost heb ik er wat cherrytomaatjes aan toegevoegd.

INGREDIËNTEN

 • Basis
 • Bladerdeeg (3 plakjes)

 • 1 ei (ik gebruik een half ei)

 • 60 ml slagroom

 • 1/2 theelepel oregano

 • 1/2 rode peper

 • Boter

 • Peper & zout

 • Vulling
 • Olijfolie

 • 1/2 knoflookteen (fijngesneden)

 • 1/2 sjalot (klein gesnipperd)

 • 100 gram bladspinazie

 • 75 gram feta (in kleine blokjes)

 • 15 gram pijnboompitten

 • 25 gram cherrytomaatjes (klein gesneden)

instructies

 • Voorbereiding
  Ter voorbereiding haal ik de plakjes bladerdeeg uit de vriezer om te ontdooien en snijd ik de sjalot, tomaat, rode peper en knoflook. De oven zet ik nog niet aan, de vulling moet toch nog afkoelen.
 • Vulling bakken
  Ik begin met de vulling. Eerst fruit ik de sjalot, knoflook en rode peper ongeveer 3/4 minuten aan. Vervolgens voeg ik de spinazie toe en als deze redelijk geslonken is, voeg ik de tomaatjes toe. Dit alles laat in nog 3 minuten staan waarna ik het in een zeef doe.
  Hier laat ik het rustig afkoelen en uitlekken. Om extra vocht eruit te krijgen druk ik de vulling af en toe aan in de zeef.
 • Bakjes voorbereiden
  Als de vulling redelijk is afgekoeld begin ik aan de vulling voor de bakjes. Ik zet eerst de oven aan op 200 graden.
  Daarna begin ik aan het ei/slagroom mengsel, ik kluts het ei en voeg de helft van het ei toe aan 60 ml slagroom. Aan dit mengsel voeg ik naar eigen inzicht zout, peper en oregano toe.
  De bakjes vet ik in met boter en ik leg de ontdooide bladerdeegvellen in de bakjes zodat deze volledig bedekt zijn.
  Ik snijd de feta in kleine blokjes en voeg deze aan de spinazie toe.
 • Bakjes vullen
  Ik verdeel het mengsel over de bakjes en verdeel de pijnboompitten erover. Heel enthousiast denk ik nu klaar te zijn en zet ik de bakjes in de oven. Precies op het moment dat ik de oven dicht doe bedenk ik me dat ik het slagroom/ei mengsel nog niet heb toegevoegd. Pfieuw. Ik zet de bakjes weer op het aanrecht en verdeel het mengsel over de 3 bakjes. Nu zijn ze klaar voor de oven.
  Ik zet de timer op 30 minuten. Na 20 minuten check ik de quiches en zie ik dat ze erg bruin worden. Ik zet de oven 20 graden lager op 180 graden.
 • Het eindresultaat
  Wauw wauw wauw. Wat een leuke quiches zijn dit geworden. Lekker knapperig en ze zien er prachtig uit.
Recept van: Rutger bakt

Zie ook onze andere recepten