Groentestoof met saffraan en Parmezaanse kaas

door Saskia

Details

Aantal personen

4

Totale tijd

45 minuten

Gang

Diner

Als ik bij vrienden op bezoek ben, dan vind ik het altijd leuk om door de kookboeken te speuren. Het mooie hieraan is dat, als je iets leuks ziet staan, je direct kan vragen of het ook echt een leuk kookboek is. In dit geval het boek Veggie in 30 minuten van Ylva Bergqvist, waar die vriend erg enthousiast over was.

In dit boek staan, zoals de titel al doet vermoeden, vegetarische recepten die binnen 30 minuten klaar zijn. Voor dit recept worden die 30 minuten bij mij 45 minuten, maar dan nog is het best snel voor een gezonde smaakvolle maaltijd. En smaakvol is hij zeker. Bij de stoof worden snedes brood met een crème van Parmezaanse kaas geserveerd en die maken die een heerlijk gerecht. Ik heb de hoeveelheden uit het originele recept gehalveerd. Uiteindelijk hebben we er 1x voor diner en de volgende dag voor de lunch van kunnen genieten.

INGREDIËNTEN

 • Stoof
 • Olijfolie

 • 1/2 ui (gesnipperd)

 • 1 teentje knoflook (fijngehakt)

 • 100 gram knolselderij (in blokjes van 1×1)

 • 2 vastkokende aardappelen (in blokjes van 1×1)

 • 1 zoete aardappel (ong 300 gram, in blokjes van 1×1)

 • 1/2 gram saffraan

 • 1 tl kerriepoeder

 • 400 gram kerstomaten uit blik

 • De korst van een Parmezaanse kaas

 • 300 ml water

 • 200 gram witte bonen (uit blik)

 • Miso

 • Chilivlokken

 • Zout

 • Honing

 • Crème van Parmezaanse kaas
 • 50 ml mayonaise

 • geraspte Parmezaanse kaas

 • Brood
 • Rustieke pistolet (ander brood kan ook)

 • 1 eetlepel roomboter

 • 1 knoflookteen (in plakjes)

instructies

 • Snijden en fruiten
  In het originele recept geven ze aan dat je tijdens het koken ingrediënten kan snijden. Omdat mij dit vaak onnodige stress oplevert tijdens het koken, snijd ik voor dit gerecht alles aan het begin. Dit betekent dat ik alle ingrediënten onder het kopje stoof volgens de aanwijzingen snijd. Na het snijden, fruit ik de ui aan in wat olijfolie.
 • Knolselderij en knoflook toevoegen
  Na ongeveer 5 minuten voeg ik de knolselderij en knoflook toe aan de pan, zet ik het vuur iets hoger en bak ik dit 5 minuten mee op.
 • Ingrediënten te voegen
  Ik voeg nu alle ingrediënten (incl water) tot aan de witte bonen toe aan de pan en laat dit 10 minuten afgedekt op middelhoog vuur stoven. Na 10 minuten spoel ik de witte bonen en voeg ik ze toe. Vervolgens laat ik dit nog een keer 10 minuten stoven met de deksel op de pan. Tijdens deze 10 minuten ga ik verder met het brood en de crème van Parmezaanse kaas.
 • Knoflookbrood maken
  Voor het knoflookbrood snijd ik de pistolet in sneetjes en wrijf ik hem in met de knoflook. Omdat ik niet het idee heb dat ik heel veel smaak overbrengt op de broodjes, bewaar ik de plakjes knoflook voor in de boter.
  Vervolgens smelt ik de boter in de pan en leg de knoflookplakjes in de boter. Het vuur zet ik laag zodat de knoflook niet verbrand. Als de smaak in de boter is getrokken voeg ik de sneetjes brood toe. Deze liggen ongeveer 5 minuten in de pan en draai ik af en toe om.
 • Crème van Parmezaanse kaas
  De crème is eenvoudig te maken. Ik doe de mayonaise in een bakje en voeg de geraspte Parmezaanse kaas toe. Ik bepaal zelf de verhoudingen, ik heb echt een stevige mayonaise met een goeie kaassmaak.
 • Stoof op smaak brengen
  De stoof is nu bijna klaar. Vergeet niet de Parmezaanse korst uit het gerecht te halen. Om de stoof op smaak te brengen, kan je spelen met de ingrediënten miso, chilivlokken, honing en zout. Ik heb enkel wat chilivlokken toegevoegd.
 • Het eindresultaat
  Oef, wat is dit lekker. Mijn suggestie is dit gerecht als volgt te eten. Je neemt een stukje brood en smeert daar wat crème van Parmezaanse kaas op. Hier schep je vervolgens wat van de groentestoof op. Dit alles is zon heerlijke combinatie van smaken, echt een aanrader.
Recept van: Veggie in 30 minuten door Ylva Bergqvist

Zie ook onze andere recepten

Laat een bericht achter