Tom kha kai soep

door Saskia

Details

Aantal personen

2

Totale tijd

2 uur + 25 min

Gang

Hoofdgerecht

Origineel

Delicious

Ik houd van de Thaise smaken. Kokosmelk, citroengras, pepertjes, heerlijk! Net na mijn studententijd woonde ik met een vriendin samen in Utrecht. Zij heeft mij toen kennis laten maken met de Tom kha kai soep en wat een genot was dat. Sindsdien maak ik af en toe deze soep, zeker op een druilerige dag brengt hij mij dan even naar de warme eilanden van Thailand.

Ik speel een beetje vals met dit recept. Dit is niet de eerste en zeker niet de laatste keer dat ik deze soep maak. Het recept van Delicious magazine is voor mij de basis. Ik voeg zelf nog wat extra ingrediënten toe en laat de bouillon/soep veel langer trekken. Hierdoor trekken de smaken van de peper, citroengras, kaffir limoenblaadjes en gember veel meer in de kokosmelk. Dit zorgt voor een smaakexplosie bij elke hap.

INGREDIËNTEN

 • Basissoep
 • 2 stengels citroengras

 • 500 ml kippenbouillon

 • 200 ml kokosmelk

 • 4 cm gember (in plakjes)

 • 1 rode paper (in ringen)

 • 2 kaffir limoenblaadjes

 • 1/2 theelepel suiker

 • Vulling
 • 175 gram kippendijen

 • 100 gram kastanjechampignons

 • Vissaus

 • 75 gram rijst

 • Limoen (sap)

instructies

 • Voorbereiden bouillon
  Ik zet water op voor de bouillon en begin met het snijden van de smaakmakers in de bouillon. Ik snijd de rode peper in ringetjes en de gember in plakken. Deze gemberplakken haal ik aan het eind weer uit de soep. Ik heb in de vriezer een doos met kaffir limoenblaadjes, hier haal ik er 2 uit. De citroengrasstengels plet ik en snijd ik in.
  Nu is het tijd de kippenbouillon op te zetten, zodra deze kookt voeg ik de smaakmakers toe. Ik laat dit 5 minuten staan en voeg vervolgens 200 ml kokosmelk toe. Dit laat ik 2 uur staan op laag vuur. Volgens het recept van Delicious hoeft dit niet zo lang te staan. Ik vind het lekker als de smaken in de vloeistof zijn getrokken, dus laat ik hem lekker lang staan.
 • Vulling voorbereiden
  Ongeveer een half uurtje voor etenstijd begin ik met het voorbereiden van de vulling. Ik kook eerst de rijst volgens de instructies op de verpakking. Ik snijd de kastanjechampignons in vieren en de kip in kleine blokjes.
  Voordat ik de kip en champignons aan de pan toevoeg, vis ik eerst de plakjes gember uit de soep. Een plakje gember tijdens het eten is iets te heftig. Als alle plakjes eruit zijn, voeg ik de champignons en kip toe aan de pan en zet ik het vuur middelhoog.. Dit laat ik 5 minuten tegen de kook aan verwarmen. Tot slot voeg ik naar eigen inzicht vissaus en limoensap toe.
 • Het eindresultaat
  Om het gerecht op te dienen schep ik de rijst op een diep bord. Vervolgens schep ik hier de soep overheen. Voor de foto heb ik er nog wat bosui overheen gedaan. Dit bleek een leuke crunchy toevoeging aan de soep.
  En nu genieten maar. Smakelijk!
Recept van: Delicious Magazine

Zie ook onze andere recepten