Suikervrije kerstkoekjes

door Fleur

Details

Aantal koekjes

20-24

Totaal bezig

30 + 14 minuten

Gang

Baksels

Met kerst in aantocht werd het hoog tijd om weer eens kerstkoekjes te gaan bakken. Het is absoluut niet dat ik een “health freak” ben, maar ik vind het wel leuk om zo nu en dan te experimenteren met low carb, suikervrij, zuivelvrij, etc. Soms bewust, maar soms ook omdat ik zin heb om iets te maken, maar op dat moment bijvoorbeeld geen ei of melk in huis heb. Voor deze gelegenheid zocht ik een recept voor kerstkoekjes zonder suiker.

Ik vond dit recept voor suiker- en glutenvrije koekjes. Ik maakte de koekjes zelf overigens niet glutenvrij, maar paste dit (volgens het alternatieve recept) aan naar tarwevrij.
Helemaal in mijn element omdat ik mijn nieuwe steekvormpjes eindelijk mocht gebruiken, ging ik aan de slag om deze veelbelovende knapperige kerstkoekjes te maken. Helaas lukte het mij echter ook dit keer niet om de koekjes zonder ei en melk echt knapperig te krijgen. De smaak is lekker, maar mijn koekjes waren helaas niet echt knapperig en de dag erna toch ook wel een tikje taai. Desalniettemin, wel een verantwoord kerstkoekje ; )

Ingredi√čnten

 • 50 g amandelmeel (= glutenvrij) of
  100 g als je de helft niet vervangt voor speltmeel (= tarwevrij)

 • (50 g speltmeel)

 • 50 g rijstmeel

 • 100 g Medjoul dadels ontpit

 • 1 tl speculaaskruiden

 • 1 tl cacaopoeder

 • 1 tl vanille extract

 • 25 g hazelnoten (ik gebruikte voorgehakte hazelnoten)

instructies

 • Oven voorverwarmen
  Verwarm de oven voor op 175 graden
 • Meel
  Voeg alle meel bij elkaar. Ik roerde het geheel met een vork even door, omdat in het amandelmeel wat kleine klontjes zaten.
 • Dadels
  Maal de dadels (in een keukenmachine) fijn en voeg deze bij het meel.
 • Kokosolie
  Smelt de kokosolie en giet dit bij de dadels en het meel.
 • Deeg
  Voeg speculaaskruiden, het cacaopoeder en vanile extract toe.
  Meng het deeg vervolgens goed tot het een egaal mengsel wordt. Aangegeven staat dat het wat brokkelig kan zijn. Dit laatste was bij mij zeker het geval. Ik heb meermaals een paar druppeltjes water bijgevoegd, om het toch tot een geheel te kunnen vormen. Geen idee wat ik verkeerd heb gedaan, maar met de toevoeging van het water werd het wel een soort van geheel.
 • Uitsteken
  Rol het deeg op een bakpapier uit tot ongeveer een halve centimeter dik.
  Dan komt het leukste deel: de vormpjes uitdrukken. Leg de uitgedrukte vormpjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Het restdeeg kan je opnieuw samen kneden, uitrollen en uitsteken totdat het deeg op is.
 • Hazelnoten
  Strooi de gehakte hazelnootjes over de koekjes en druk ze voorzichtig aan.
  Ik kon niet zo hard drukken, want dan scheurde het koekje. De nootjes lagen er dus wat losjes op, waardoor ze er naderhand ook wel een beetje vanaf vielen. Wellicht zou ik de volgende keer eerst een drupje water over het koekje uitsmeren, in de hoop dat de hazelnootjes dan wat beter hechten.
 • In de oven
  Bak de koekjes 14 minuten in de oven.
  Bij mij waren ze zacht toen ik ze eruit haalde en zijn daarna ook niet echt meer uitgehard. Desalniettemin, had ik toch een verantwoord koekje bij de koffie en word ik vrolijk van de gezellige kerstfiguurtjes.
Recept van: Focus on Foodies

Zie ook het kerstkoekjesrecept van Leuke Recepten welke wij hebben getest.

Zie ook onze andere recepten