Roomboter kerstkoekjes

door Fleur

Details

Aantal koekjes

24-30

Totaal bezig

60 + 12 + 30

Gang

Baksels

Soms wil ik “bewust” snoepen, maar soms kan ik ook juist heerlijk genieten van een lekker vettig roomboterkoekje. Als tegenhanger van de Suikervrije kerstkoekjes, was ik dit keer juist op zoek naar een traditioneel kerstkoekje met de smaak van heerlijke roomboter kerstkransjes.

Ik koos dit recept van Leuke Recepten te maken en gelukkig lukte het mij dit keer wél om knapperige koekjes te bakken. De toevoeging van gember en kaneel zorgen voor de traditionele smaak van hoe een kerstkoekje wat mij betreft hoort te smaken.

IngrediËnten

 • Deeg
 • 175 g (tarwe)bloem

 • 100 g koude boter

 • 150 g witte of lichtbruine basterdsuiker (ik gebruikte lichtbruine)

 • 1 eierdooier

 • Snufje zout

 • Snuf gember

 • Snuf kaneel

 • Royal icing
 • 1 el eiwit

 • 100 g poedersuiker

 • Optioneel: decoratie

instructies

 • Deeg
  Doe de basterdsuiker in de kom.
  Snijd vervolgens de boter in blokjes, voeg deze bij de basterdsuiker en mix dit geheel (met een handmixer). Bij mij duurde het best even totdat de suiker in de boter was vermengd.
  Voeg vervolgens de eierdooier toe en mix het geheel nog even kort.
  Plaatst een zeef op de kom en vul deze met het bloem, zout, de gember en het kaneel.
  In de omschrijving staat dat je kort maar krachtig moet mixen tot het een egaal deeg wordt. Dit duurde bij mij toch weer net iets langer. Ik heb het uiteindelijk met de hand afgemaakt.
  Wikkel het deeg daarna in huishoudfolie en leg het in de koelkast voor zo’n 30 minuten. (Bij mij heeft het deeg er zeker een uur in gelegen.)
 • Oven voorverwarmen
  Verwarm de oven voor op 175 graden. (Ik was nog lang niet klaar met uitsteken toen de oven voorverwarmd was.)
 • Uitsteken
  Haal het deeg uit de koelkast, kneed het nog even met je handen, rol het uit tot een plak van een halve centimeter en steek de vormpjes uit. (De randen van het deeg scheurden bij mij tijdens het uitrollen, maar als ik deze weer aandrukte en er nog een keer over heen rolde, zat het weer vast.)
  Ik heb de restjes deeg nog een aantal keer gekneed en uitgerold, om zo veel mogelijk vormpjes te kunnen uitsteken. Ik had een vol bakblik waardoor de koekjes vrij dicht tegen elkaar aan lagen, maar dat is geen probleem, want ze lopen niet uit.

  Bak de koekjes in 12 minuten goudbruin.
  Laat ze goed afkoelen voordat je met de icing gaat beginnen. Ik haalde de koekjes met bakpapier en al van de bakplaat af, zodat ze wat sneller zouden afkoelen, alleen deed ik dit net iets té enthousiast, waardoor een paar koekjes tijdens het afschuiven scheurden. Ik drukte de helftjes weer tegen elkaar aan en toen de koekjes waren uitgehard, waren de losse deeltjes weer aan elkaar gehecht.
 • Icing
  Meng voor de icing de poedersuiker met een garde door het eiwit.
  Doe er vervolgens wat water bij, totdat het vloeibaar genoeg is. Ik deed zo’n 2-3 el erbij.

  Voor de decoratie kan je een (decoratie)lepel of een spuitzak gebruiken. Ik gebruikte een decoratielepel (voor de eerste keer), maar dit viel echter toch nog een beetje tegen. Ik denk een combinatie van te dun en geen vaste hand. Volgende keer denk ik dat ik het met een spuitzakje probeer, maar ach, wat maakt het uit; het is toch een gezellig plaatje zo bij elkaar : )
Recept van: Leuke Recepten

Zie ook het Suikervrije kerstkoekjes recept van Focus on Foodies welke wij hebben getest.

Zie ook onze andere recepten