Mini-pies met Belgisch stoofvlees

door Saskia

Details

Aantal personen

4

Totale tijd

4 1/2 uur + 60 min

Gang

Lunch

Origineel

Rutger bakt

Op de foto op de website van Rutger bakt zagen deze pasteitjes er zo lekker uit, dat ik ze wel moest proberen. Omdat er stoofvlees in zit, begin je een dag van te voren al met koken. Het lijkt dus alsof je heel lang bezig bent met dit recept, maar veel is wachttijd.

Wat was ik blij toen mijn pasteitjes de oven uit kwamen, ze zagen er zo leuk uit. Dit recept bestaat eigenlijk uit 2 delen. Je begint met het maken van de vulling, dit doe je op dag 1. Nadat de vulling volledig is afgekoeld, begin je aan de pasteitjes. In mijn geval op dag 2. Ik had zo veel vulling over dat we er op dag 3 nog een avondmaal van hebben gemaakt, met wat aardappels en rode kool.

Ingrediƫnten

  • Stoofvlees
  • 600 gram runderriblappen (in stukjes gesneden)

  • 2 eetlepels bloem

  • 30 gram boter

  • 2 kleine uien (fijngesneden)

  • 1 teen knoflook (gesnipperd)

  • 2 laurierblaadjes

  • 5 takjes verse tijm

  • 1 Kaiser broodje (ik neem volgende keer snedes wit brood)

  • 1 eetlepel mosterd

  • 1 flesje Kasteel donker bier.

  • Pasteitjes
  • 1 rol bladerdeeg (voor 4 pasteitjes)

  • Geklutst ei

  • Boter

instructies

  • Voorbereiden
    Zorg dat voordat je het vlees in de pan doet, je alles hebt gesneden en hebt voorbereid. Ik begon meteen verkeerd door het vlees aan te braden in de pan zonder deze eerst door de bloem gehaald te hebben.
    Nadat je alles gesneden hebt, haal je de stukjes vlees door de bloem en verhit je de boter in de pan. Als de boter gesmolten is, braad je het vlees aan. Dit duurde bij mij zo’n 5 minuten. Haal hierna de stukjes vlees uit de pan en leg ze apart op een bord.
  • Ui en knoflook fruiten
    Ik voeg een eetlepel boter toe aan de pan en fruit de knoflook en ui ongeveer 3 minuten. Als dit klaar is, voeg ik het vlees weer toe aan de pan.
  • Bier toevoegen
    Nadat ik het vlees en de uien door elkaar heb gehusseld, voeg ik het bier toe. Ik gebruik het hele flesje en het vlees komt precies onder te staan.
  • Brood toevoegen
    Ik smeer de twee helften brood in met mosterd en dompel ze onder in de pan. De volgende keer gebruik ik gewone sneetjes casinowit, want ik denk dat deze beter worden opgenomen door het vocht. De korst van mijn kaiserbroodjes werd niet goed opgenomen door het vocht waardoor ik de broodjes met een houten lepel op heb moeten breken tot kleinere stukjes.
  • Stoven maar
    Nadat het brood verdeeld is in de pan, zet ik het vuur laag en de timer op 3 uur. Na 3 uur controleer ik het vlees en kom ik er achter dat deze nog niet is zoals ik wil. Ik laat het vlees in totaal 4 uur stoven. Na 4 uur haal ik de pan van het vuur en bewaar het voor morgen.
  • Pasteibakjes maken
    De volgende dag is het tijd de echte pasteitjes te maken. Ik warm de oven voor op 200 graden.
    Daarna snijd ik de hoedjes van de pasteitjes uit de rand van het deeg. Dit doe ik met een kookring. De rondjes zijn iets kleiner dan de bovenkant van muffinvorm.
    Vervolgens bekleed ik 4 muffinvormen met het deeg.
  • Vulling toevoegen
    Nadat ik de vormpjes heb gemaakt, vul ik deze met het koude stoofvlees. Ik zorg dat er nog wat ruimte aan de bovenkant is, zodat ik de randen naar binnen kan vouwen. Daarna leg ik de hoedjes op de vulling en druk ik het deeg aan met een vork. Ik besprenkel de randen met wat water zodat dit beter blijft plakken.
    Als alle pasteitjes dicht zijn, smeer ik ze in met het geklutste ei en prik ik een gaatje in het midden van het hoedje.
    De pasteitjes schuif ik voor 35 minuten in de oven. Zijn jouw pasteitjes dan nog niet helemaal gaar, volgens het originele recept bakken de pasteitjes in 35-45 minuten gaar.
  • Het eindresultaat
    YES, ze zijn gelukt. Zoals je op de foto ziet, zitten de hoedjes een beetje los. Ik vind het er wel leuk uit zien. Ik heb met de achterkant van een theelepeltje de pasteitjes los gemaakt uit de vorm. Daarna kon ik ze er makkelijk uit halen.
    Dit is echt een leuk recept om te maken voor de (kerst)brunch. De pasteitjes zien er leuk en uit en smaken ook nog eens.
Recept van: Rutger bakt

Zie ook onze andere recepten