Gehaktballetjes met pittige tomatensaus

door Saskia

Details

Aantal personen

4

Totale tijd

35 + 30 minuten

Gang

Borrel

Als ik aan borrelhapjes denk, dan denk ik vrijwel meteen aan gehaktballetjes. Wat ik leuk vind aan gehaktballetjes is dat je met verschillende kruiden elke keer weer ander soort gehaktballetjes op tafel kan zetten. Voor deze balletjes liet ik mij inspireren door de Spaanse smaken.

Albondigas was mijn zoekterm voor deze gehaktballetjes, ik wilde weer even terug naar de Spaanse terrassen met tapas en een goed glas wijn. Eerlijk is eerlijk, deze balletjes lijken in de verste verte niet op de echte Spaanse albondigas, maar lekker zijn ze wel.

Ingrediënten

 • Tomatensaus
 • Olijfolie

 • 1 ui (gesnipperd)

 • 2 tenen knoflook (geperst)

 • 1 theelepel gedroogde oregano

 • 1/2 theelepel gedroogde chilipeper (verkruimeld)

 • 1/2 theelepel komijn

 • 100 ml rode wijn

 • 200 gram tomaten (in stukjes)

 • 1 reepjes sinaasappelschil

 • Gehaktballetjes
 • 300 gram gemengd gehakt

 • 1/2 theelepel gerookte paprikapoeder

 • 1/2 theelepel komijnpoeder

 • 1 eetlepel platte peterselie (fijngehakt)

 • 1/2 ei geklopt

 • paneermeel

 • scheut halfvolle melk

Instructies

 • Voorbereiden
  Voor ik begin, snijd ik alle ingrediënten alvast voor.
  Daarna verhit ik de olijfolie in de pan en bak ik de ui een paar minuten. Hierna voeg ik de oregano en knoflook toe en dit bak ik nog 1 minuut mee.
  De helft van dit mengsel schep ik uit de pan en bewaar ik voor het gehakt.
 • Saus maken
  Nu voeg ik de verkruimelde gedroogde chilipeper en komijn toe aan de uien. Nadat de smaken door de uien geroerd zijn, voeg ik de tomatenblokjes en de wijn toe aan de pan. Ik roer goed, zet het vuur laag en laat dit 30 minuten zachtjes inkoken.
  Bij mij was het iets te ver ingekookt, dus heb ik bij het toevoegen van de gehaktballetjes (stap 5) ook wat extra water toegevoegd.
 • Gehaktballetjes draaien
  Voor de gehaktballetjes voeg ik alle ingrediënten inclusief de apart gezette uitjes bij elkaar in 1 kom. Ik kneed dit tot een grote stevige bal. Als de bal te nat is, voeg dan nog wat paneermeel toe.
  Nadat alles goed gemengd is, ga ik de balletjes draaien. Ik haal uit 300 gram gehakt, 13 balletjes.
 • Balletjes braden
  Nu is het tijd de balletjes bruin te bakken. Ik verhit wat olie in de pan en bak de balletjes rondom bruin. Dit duurt zo’n 5 minuten. Na dit alles gedaan te hebben, staan de saus al een half uurtje op. Ik kan de balletjes dus meteen toe voegen.
 • Samenvoegen
  Ik voeg de balletjes toe aan de tomatensaus. Zoals al eerder gezegd, was mijn tomatensaus iets te ver ingekookt. Ik heb dit opgelost door een scheutje water toe te voegen.
  De balletjes mogen in de saus nog een half uurtje langzaam garen.
  Als je de balletjes niet direct serveert, dan zou ik ze eerst 20 minuten garen en vlak voor het serveren nog even 10 minuten opwarmen. Zo voorkom je dat de balletjes droog worden.
 • Het eindresultaat
  Nadat ik de balletjes op het bord heb gelegd zien ze er niet supermooi uit. Ik lees het recept nog eens en zie dat ik er nog wat peterselie overheen kan strooien. Dit maakt echt het verschil! Naast dat ze er nu mooi uit zien, zijn ze ook nog eens heerlijk van smaak. De balletjes zijn kruidig en de saus brengt een lekker pittig smaakje met zich mee. Echt een topper voor de borrel.
Recept van: Okoko recepten

Zie ook onze andere recepten