Boerenkoolshakshuka met venkelzaad & feta

door Fleur

Details

Aantal personen

2

Totaal bezig

30 minuten

Gang

Hoofdgerecht

Origineel

Allerhande

Met de kerstdagen in het verschiet en de restjes kruidnoten, speculaas en chocoladeletters die we nog aan het wegwerken zijn, probeer ik doordeweeks in ieder geval wat lichter te eten. Vaak probeer ik dit door koolhydraten te vermijden, dus geen rijst, pasta, brood en aardappelen. Gelukkig kan je ook heel lekker eten zonder deze producten, zo ook met dit recept bijvoorbeeld.

Echt een lekker recept voor een doordeweekse dag. Het vergt weinig voorbereidingstijd: je doet alles lekker bij elkaar, deksel erop en stoven maar. Eet smakelijk!

Ingredi√čnten

  • 1 (biologische) ui

  • 200 g (biologische) winterpeen

  • 1 el milde olijfolie

  • 1 tl (gemalen) venkelzaad

  • 2 tenen knoflook

  • 180 g witte bonen in pot

  • 150 g boerenkool

  • 425 g tomatenpulp (blik)

  • 100 ml water

  • 2 (biologische) eieren

  • 75 g feta barrel aged
    (ideetje: ik verwerkte de overgebleven feta in lunchsalades met kikkererwten en linzen)

instructies

  • Ui en winterpenen
    Snijd de uien in halve ringen. Schil de winterpenen en schaaf deze met een kaasschaaf in linten.
  • Fruiten
    Verhit olijfolie in een koekenpan en fruit de ui, peen en het venkelzaad 5 minuten op laag vuur.
    Met een tang kan je linten makkelijk omscheppen.
    Neem een flinke pan, want straks met de boerenkool erbij is het wat lastig omscheppen.

    Let op: ik maakte het recept voor 2 personen en had echt een volle pan. Mocht je het gerecht voor 4 personen maken, volg dan de instructie van het originele recept en gebruik 2 pannen. Je verdeelt hiervoor de ui, peen en venkelzaad over de 2 pannen. Ditzelfde doe je dan bij stap 4.
  • Knoflook en bonen
    Snijd ondertussen de knoflook fijn en giet de bonen af in een vergiet. Spoel ze af en laat goed uitlekken.
  • Alles in de pan
    Voeg de knoflook, bonen en boerenkool bij de pan en bak al omscheppend 2 minuten mee.
    Voeg vervolgens de tomatenpulp toe, vul het blik met het water (100 ml) en schenk erbij.
  • Breng aan de kook
    Breng het geheel aan de kook en snijd of verkruimel de feta.
    Maak vervolgens 2 holletjes in het groentemengel en breek in ieder holletje een eitje.
    Strooi de feta om het ei heen en dus niet in het ei, zoals ik ūüėČ
  • Stoven
    Doe de deksel op de pan en laat zo’n 10 minuten op laag vuur stoven tot het eiwit net gestold is.
    Houd de pan goed in de gaten en ga niet net als ik even iets anders doen tot het belletje van de wekker gaat, want bij mij was het eiwit niet net gestold, maar gewoon lekker helemaal uitgedroogd… Bestrooi tot slot met peper.
Recept van: Allerhande

Zie ook onze andere recepten

Laat een bericht achter