Kipgehaktballetjes in champignonroomsaus (en courgettefriet)

door Fleur

Details

Aantal personen

2

Totaal bezig

25 minuten

Gang

Hoofdgerecht

Origineel

Allerhande

Met de zoekterm ‘koolhydraatarm’ vond ik dit recept in de AH-app. Bereidingstijd slechts 15 minuten (en 20 minuten in de oven) en ook nog eens laag in calorieën. Hoppa, opslaan als favoriet en ingrediënten op het boodschappenlijstje.

Het is geen moeilijk recept, maar ik ben wel iets langer bezig geweest. Je begint met het snijden van de groenten, dan kunnen de frieten daarna meteen de oven in. Ondertussen ga je de balletjes draaien en vervolgens moet alles bij elkaar nog zo’n 15 minuten bakken en garen in de pan. Met 15 minuten bereiding red je het dus niet helemaal. Desalniettemin, wel een lekker gerecht.

IngrediËnten

  • 20 g verse selderij

  • 1 (biologische) rode ui

  • 250 g (biologische) kastanjechampignons

  • 1 courgette

  • 1 1/2 tl gedroogde Italiaanse kruiden (of gewoon lekker op gevoel)

  • 20 g (biologische) Parmigiano Regano

  • 1 el milde olijfolie (ik gebruikte zelf een spray)

  • 150 g scharrel kipgehakt
    (ik gebruikte zelf wat meer om dat ik 4 balletjes per persoon wat karig vond)

  • 400 g linzen in blik

  • 125 ml kookzuivel

  • 1/2 el mosterd

instructies

  • Voorbereiding
    Verwarm de oven voor op 200° C.
    Snijd de selderij fijn, de uien in halve ringen en de champignons in kwartjes.
    Halveer de courgettes in de breedte (ik halveerde ze ook in de lengte) en snijd elke helft in de lengte in frieten van 1 cm dik. Bij nader inzien zijn mijn frieten is dikker uitgevallen, misschien dat ze daardoor ook de boventoon op de foto voeren 🙂
    Rasp de Parmezaanse kaas en meng deze met de Italiaanse kruiden.
  • Courgettefriet
    Strooi het kaaskruidenmengsel over de courgettefrieten en schep om.
    Verdeel de frieten over een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met wat olie (een spray werkt hier ook handig) en maal er nog wat peper overheen.
    Plaats de bakplaat in in het midden van de oven. Zet de wekker op 10 minuten en schep dan om. Plaats de bakplaat terug voor nog eens 10 minuten.
    Ondertussen ga je verder met het draaien van de balletjes.
  • Balletjes draaien
    Strooi versgemalen peper over het gehakt en meng de helft van de selderij erdoor. Draai dan (met vochtige handen) balletjes van het gehakt. Uitgegaan wordt van 4 balletjes per persoon. Persoonlijk vind ik dit wat karig, ik maakte er dan ook wat meer.
  • Bakken
    Verhit wat olie in een hapjespan en bak de balletjes in 5 minuten rondom bruin.
    Voeg de ui en de champignons toe en bak 5 minuten mee.
    Spoel de linzen goed af in een vergiet en voeg deze vervolgens samen met het kookzuivel en de mosterd aan de balletjes toe.
    Breng aan de kook en laat 5 minuten op laag vuur zachtjes garen.
  • Opscheppen maar
    Haal de courgettefrieten uit de oven.
    Schep het mengsel uit de pan in een diep bord.
    Leg de frieten er bovenop en bestrooi met de rest van de selderij.
Recept van: Allerhande

Zie ook onze andere recepten

Laat een bericht achter