Ravioli met walnoot-saliericotta en bruine maanzaadboter

door Saskia

Details

Aantal personen

4

Totale tijd

30 + 60 minuten

Gang

Diner

Origineel

Delicious

Afgelopen weekend was het thema Italië. Een van de recepten op het menu was deze ravioli. Met deeg werken is voor mij vaak een uitdaging omdat deze toch vaak “net niet” lukt.

Dit was echt een leuk recept om te maken. Niet ingewikkeld, maar je moet er wel de tijd voor nemen. Ik heb niet veel aangepast aan het originele recept, enkel meer tomaten toegevoegd. Als je extra veel maakt, dan kan je een deel invriezen. Zo kan je er 2x van genieten.

INGREDIËNTEN

 • Voor het deeg
 • 100 gram pastameel (bloem van harde tarwe, tipo 00)

 • 100 gram bloem

 • olijfolie

 • 100 ml water

 • zout

 • Voor de vulling
 • 75 gram walnoten

 • 1 takje salie

 • handvol geraspte Parmezaanse kaas

 • 250 gram ricotta

 • Voor de saus
 • 1 el maanzaad

 • 250g cherrytomaatjes

 • 100 gram boter

 • 2 takjes salie

Instructies

 • Het deeg voor bereiden
  Start met het voorbereiden van het deeg. Doe hiervoor alle ingrediënten voor het deeg bij elkaar. Volgens het recept moet je het in een keukenmachine kneden. Ik heb dit met de hand gedaan en dit ging goed. Vervolgens verpak je het deeg in vershoudfolie en leg je het minimaal 30 minuten in de koelkast.
 • De vulling voorbereiden
  Voor de vulling hak ik de walnoten en snijd ik een paar salieblaadjes fijn. Deze mengen ik met de Parmezaanse kaas en ricotta. Breng op smaak met peper.
 • De lappen deeg maken
  Nu komt het spannende deel. Is het deeg gelukt? Ik haal het deeg uit de koelkast en snijd het in 4 gelijke stukken. Om er zeker van te zijn dat deze gelijk zijn, weeg ik eerst de hele bal en vervolgens de losse stukken.
  Elk stuk rol ik nu plat op een met bloem bestrooide plank tot een plak van ongeveer 15 x 15cm.
 • De ravioli’s vullen
  Elke deeglap haal ik 5 keer door de pastamachine. Ik begin met de dikste stand en zet hem steeds een standje dunner. Ik eindig op stand 6. Elke lap is nu in mijn ogen dun en lang genoeg. Per lap leg ik 3 hoopjes vulling er op. Om er voor te zorgen dat de grootte van de ravioli’s gelijk is, gebruik ik een kookring.
  Als de 3 hoopjes op het deeg liggen, maak ik met mijn vinger het deeg rondom de hoopjes nat. Vervolgens snijd ik het deeg door en leg ik deze kant over de hoopjes heen. Zorgvuldig druk ik het deeg om de hoopjes heen. Let op, zorg er voor dat er zo min mogelijk lucht in de ravioli zit. Als ik ze goed vind, zet ik de kookring er op.
  Uiteindelijk heb ik veel meer ravioli’s dan in het recept, 24 in totaal. Van elke deeglap bleef deeg over, waar ik weer een lap van maak. De helft van de ravioli’s gaat de vriezer in. Die eet ik een andere keer.
 • De saus maken en ravioli koken
  Nu de ravioli’s klaar zijn, is het tijd met de saus te beginnen. Zet voordat je dit doet alvast wat water op voor de ravioli. Zet een sauspan op het vuur en smelt de boter op laag vuur. Terwijl dit smelt snijd ik de tomaten in kwarten en hak ik de salie fijn. Als de boter volledig gesmolten is, voeg ik de tomaat, salie en maanzaadjes toe. Ik heb meer tomaten toegevoegd dan in het originele recept, extra groenten kan nooit kwaad. Terwijl ik door de saus roer, zet ik de ravioli op. Deze zijn in 4 minuten klaar. De saus is klaar wanneer de tomaatjes kleur hebben afgegeven aan de boter en ze zacht zijn.
 • Eindresultaat
  Alles in nu klaar, tijd om op te dienen. Ik leg 3 ravioli’s op het bord en schep de saus er overheen. Een plaatje, al zeg ik het zelf.
Recept van: Delicious Magazine

Zie ook onze andere recepten

Laat een bericht achter