Parelgortsoep met bospaddenstoelen en whiskey

door Saskia

Details

Aantal personen

2

Totale tijd

30 + 45 minuten

Gang

Lunch

Origineel

Delicious

Ik had nog wat parelgort in de kast staan en zocht daar een recept voor. Ik ben groot fan van Yvette van Boven, dus dit recept kwam als geroepen. Ik maakte hem voor de lunch op een werkdag. Een heerlijk moment tussen de teams-meetings door.

Voor dit recept heb je redelijk veel ingrediënten nodig. Omdat ik laatst een bolognesesaus had gemaakt, had ik veel van deze ingrediënten nog in huis. Het combineren van deze recepten in 1 week is dus goed voor het opmaken van je groenten. Tijdens het eten kwam ik er achter dat ik altijd even moet wennen aan de aanwezige smaak van eekhoortjesbrood (porcini). Heerlijke soep, maar de volgende keer voeg ik net iets minder porcini toe.

INGREDIËNTEN

 • 15 gram gedroogde porcini

 • 75 gram spekblokjes

 • 1 ui (gesnipperd)

 • 2 wortels (in blokjes)

 • 1 stengel bleekselderij (in blokjes)

 • 1/4 spitskool (in repen)

 • 1 knoflookteen (fijngehakt)

 • 1 takje rozemarijn

 • 2 takjes tijm

 • 1 blaadje laurier

 • 25ml whiskey

 • 1 liter kippenbouillon

 • 75 gram parelgort

 • 200 gram bospaddenstoelen

 • Stuk parzemaanse kaas

Instructies

 • De porcini weken
  Begin met het weken van de porcini, deze moet 30 minuten weken in lauw water. Ik kook ook alvast wat water voor mijn bouillon.
 • Voorbereiding
  Terwijl de porcini staat te weken, begin ik met al het snijwerk. Er komt aardig wat snijwerk bij kijken. Bekijk de ingrediëntenlijst voor de gewenste manier van snijden. Op de champignons na mag je alles snijden en op 1 hoop leggen. Het gaat allemaal tegelijk de pan in, dat scheelt! Het water is ondertussen gekookt, dus ik giet het in een maatbeker en voeg 1 bouillonblokje toe. Ik weet dat je op een liter eigenlijk 2 blokjes moet gebruiken, maar er zit al genoeg smaak/zout in dit gerecht.
 • Smaakmakers bakken
  Na het snijden, gooi ik de spekjes in de pan. Deze bak ik rustig uit tot ze net wat knapperig zijn. Daarna voeg ik alle gesneden ingrediënten toe. Dit laat ik 10 minuten op middelhoog vuur koken. Af en toe schep ik de inhoud om.
 • Champignons toevoegen
  Na deze voorbereidingen ligt de porcini ondertussen ook al 30 minuten te weken. Ik knijp de porcini uit en snijd deze fijn. LET OP: gooi het vocht van de porcini niet weg. Dit gebruik je straks nog. Ik voeg de gesneden porcini toe aan de pan en roer nogmaals door de groenten. Ik voeg een scheut whiskey toe en ga verder met het snijden van de champignons. Ik snijd deze in kwarten en voeg ze allemaal toe aan de pan. Volgens het recept moet je de helft toe voegen, maar hier had ik in mijn enthousiasme overheen gelezen.
 • Gort en bouillon toevoegen
  Nu zijn we er bijna. Ik voeg de gort toe en roer deze door de ingrediënten in de pan. Als alles goed doorgeroerd is, voeg ik het porcinivocht en de bouillon toe. Omdat de bouillon al wat is afgekoeld zet ik het vuur iets hoger totdat alles kookt. Vervolgens zet ik alles weer laag en doe de deksel op de pan. Dit mag 45 minuten pruttelen.
 • Eindresultaat
  Na 45 minuten is de soep klaar! Ik ga op zoek naar de tijm, rozemarijn en laurier om deze uit de soep te vissen. Daarna schep ik de soep in een kom en rasp ik er wat parmezaanse kaas over. De soep ruikt en smaakt heerlijk!
Recept van: Delicious Magazine

Zie ook onze andere recepten

Laat een bericht achter