Meringuetaart met chocolade & kahlua

door Saskia

Details

Aantal personen

6

Totale tijd

halve dag

Gang

Dessert

Origineel

Delicious

Vandaag zijn de eerste recepten live gegaan op de website. Om dit te vieren hebben wij gekozen voor deze feestelijke meringuetaart van Delicious magazine. 2x getest en lukt altijd, dat moet dus goed komen… Of niet..?

En inderdaad… De meringues toonden al de eerste scheurtjes in de oven. Dit werd niet beter toen we ze van het bakpapier probeerden te halen. Even zakte de moed ons in de schoenen. Is dit nou de klapper waar we mee live gaan? Gelukkig ging het vanaf hier alleen maar beter. De dikke laag crème bedekte de scheurtjes en zo kwamen we toch nog tot een mooi feestelijk plaatje, al zeggen we het zelf.

IngrediËnten

 • Meringue
 • 5 eiwitten

 • 175 gram fijne kristalsuiker

 • 75 gram pure chocolade (grof gehakt)

 • 40 gram blanke hazelnoten (geroosterd en grof gehakt)
  Houd wat hazelnoten apart voor de garnering

 • Room
 • 500 ml slagroom (lobbig geklopt)

 • 50 ml Griekse yoghurt

 • 75 gram poedersuiker (gezeefd)

 • 25 ml Kahlua

 • Chocoladekrullen
 • 50 gram pure chocolade

 • 50 gram melk chocolade

 • Toppings
 • 250 gram frambozen en bosbessen

instructies

 • Voorbereiding
  Voor je begint met het opkloppen van de eiwitten is het handig een aantal dingen voor te bereiden.
  Maak de mengkom en de garde vetvrij door deze in te wrijven met wat citroensap, anders zullen de eiwitten nooit stijf worden.
  Rooster en hak de hazelnoten en hak de chocolade in grove stukken.
  Split de eieren en doe de eiwitten in een kom. Wij bewaren de dooiers, deze gaan we inleggen. Dit recept volgt nog.
  Teken op een bakpapier de cirkels af. Wij zijn op zoek gegaan naar ronde vormen in de keuken (springvorm, maatbeker en een uitsteekring) en kwamen op de volgende formaten uit: onder 20 cm, midden 16 cm en boven 10 cm.
  Verwarm de oven op 140 graden voor.
 • Eiwitten opkloppen
  We starten met het kloppen van de eiwitten. Wij gebruiken hiervoor een mixer. Onze mixer heeft verschillende standen, we beginnen op een lage stand en voeren deze op tot een gemiddelde stand. Als de eiwitten mooi stijf zijn, voegen we beetje bij beetje de suiker toe en mixen we door totdat het volledig is opgenomen.
 • Vulling toevoegen
  Nadat de eiwitten zijn opgeklopt spatel je de gehakte chocola en hazelnoten er rustig doorheen.
 • Meringues
  Leg het bakpapier op een bakplaat, schep het eiwitmengsel op de cirkels en strijk (met een paletmes) uit. Bak de meringues 10 minuten op 140 graden en zet de temperatuur daarna terug op 100 graden. Volgens het recept moeten de meringues daarna nog 5 kwartier in de oven. Bij ons waren de twee grote cirkels echter nog niet volledig gaar. Deze hadden we misschien beter 10 minuutjes langer laten bakken. Als ze gaar zijn haal je ze uit de oven en laat je ze van de bakplaat af rustig afkoelen.
  We hadden nog beslag over en vonden het zonde om dit verloren te laten gaan, dus bakten we een extra cirkel (om voor te proeven).
 • Room
  Klop 500 ml slagroom lobbig en roer 50 ml Griekse yoghurt door de slagroom. Zet even opzij, zeef de poedersuiker en spatel deze door het roommengsel. Nadat dit alles gemengd is, roeren we 25 cl Kahlua door het mengsel. Een echte chefkok proeft tijdens het koken of alles op smaak is en de smaak van deze room smaakt naar meer.
 • Chocoladekrullen
  Voor de chocoladekrullen koken we water in de pan. Als het kookt, zetten we het vuur uit en plaatsen een kom met de chocoladestukken boven het gekookte water. Let op dat de kom het water niet raakt. Het duurt een aantal minuten voordat de chocolade volledig gesmolten is.
  We gieten de chocolade op een bakpapier en strijken deze met het paletmes uit. Wij hebben de chocolade niet in de koelkast gezet (omdat het niet te koud moet zijn ), maar het duurde heel lang voordat het voldoende afgekoeld was om te kunnen krullen. Dit krullen, de chocolade van het bakpapier schrapen met het paletmes, was overigens toch nog lastig. Soms kwamen er krullen van het mes, maar soms ook stukjes chocolade. Als je het makkelijk wilt doen, koop je een pakje chocoladevlokken of -hagel.
 • Tijd om op te bouwen
  Onze meringues zijn gehavend van het bakpapier afgekomen, zoals je kunt zien op de eerste foto.
  Gelukkig komt hier een dikke laag room op en zie je er ineens niks meer van. We bouwen de taart laag voor laag op. Dit betekent dat we beginnen met de grootste cirkel en bedekken deze met de helft van de room en verdelen de helft van het fruit hier overheen. Dezelfde stap vervolgen we met de middelste en kleinste meringue. Als finishing touch verdelen we de chocoladekrullen en resterende hazelnoten over de taart.
  Tijdens het vergelijken met de originele foto komen we erachter dat we het bestrooien met het poedersuiker zijn vergeten. Hoewel de foto’s niet op elkaar lijken, waarvan we wel in de veronderstelling waren, blijft het een plaatje en zijn we trots op het eindresultaat. Het bommetje smaakte goed.
Recept van: Delicious Magazine

Zie ook onze andere recepten